dimecres, 18 de desembre del 2013

BENVINGUTS


Us agraden els animals? Endavant!!
Som els alumnes de primer grau d'educació primària de la Universitat Rovira i Virgili i us volem proposar aquestes activitats sobre els animals a tots aquells alumnes que esteu cursant educació primària. El nostre objectiu és que féssiu ús de les noves tecnologies i sapigueu moure‘us entre aquest bloc i les activitats Jclic que us hem preparat. El que haureu de fer és: 

                       - Llegir les entrades del bloc i entendre-les.
                       - Anar a la carpeta de les activitats Jclic.
                       - Realitzar-les de forma correcta.

Aquestes activitats Jclic seran avaluades, per tant, us demanem que les realitzeu de la millor manera possible i que aprofiteu aquestes activitats per a inhibir aquests continguts. 
El que farem serà, donar-vos totes les explicacions necessàries aquí al bloc seguint l'ordre que haureu d'aprendre els continguts. El nostre esquema és el següent:


  • Què són els animals?
  • Com els podem classificar?
    •  Vertebrats
      •  Mamífers
      • Rèptils
      • Peixos
      •  Amfibis
      • Aus
    •  Invertebrats
      • Anèl·lids
      • Artròpodes
      • Esponges
      • Equinoderms
      • Meduses
  • De què s'alimenten?
    • Carnívors
    • Herbívors
    • Omnívors 
Ja sabeu l'ordre així que l'únic que falta és començar! Som-hi!!! 


QUÈ SÓN?



Els animals són un grup d'organismes eucariotes gairebé sempre pluricel·lulars. Són també éssers vius, és a dir, presenten les característiques pròpies de la vida: metabolisme, creixement i reproducció. Són organismes, és a dir, estan dotats d'una estructura i constitució determinades. Tenen cèl·lules eucariotes, són pluricel·lulars amb teixits. Són homeoterms, és a dir, es poden regular la temperatura del cos i són heteròtrofs, és a dir, s'alimenten d'altres éssers vius o de les seves restes. Aquests són organismes heteròtrofs que digereixen l'aliment dins una cabra interna, cosa que els diferencia de les plantes.

Tots aquests duen a terme les funcions vitals per respondre les necessitats bàsiques de la vida. En la majoria d'animals, aquestes estan controlades per hormones.

Nutrició: és el procés d'alimentació. En la majoria d'animals aquest procés el duu a terme l'aparell digestiu mitjançant tres passos. Un cop han ingerit l'aliment per la boca, primer el descomponen en petites molècules per mitjà de processos enzimàtics i mecànics. Després, els nutrients són absorbits i passen a l'organisme, on són distribuïts a les cèl·lules. Finalment s'eliminen els residus no digeribles. Cal dir doncs, que aquest procés el duen a terme per tal d'aconseguir el carboni i els elements necessaris per a viure. 
Circulació:  funció en la que es reparteixen entre les cèl·lules els nutrients, l'oxigen i les hormones. Hi ha dos tipus de circulació, la oberta, típica dels artròpodes, en la que un líquid anomenat hemolimfa banya els òrgans amb oxigen; i la circulació tancada, típica dels vertebrats, la sang mai abandona els vasos sanguinis sinó que l'oxigen i els nutrients travessen les capes dels vasos sanguinis per entrar al fluid intersticial. 

Respiració: funció en la qual aconsegueixen l'oxigen necessari per a respirar. El que fan és aprofitar l'oxigen i rebutgen el diòxid de carboni. En el cas dels animals aquàtics utilitzen el l'oxigen dissolt en l'aigua. Aquest procés es pot dur a terme mitjançant els pulmons o les tràquees, els que aprofiten l'aire i mitjançant les brànquies els que aprofiten l'oxigen de l'aigua.


Excreció: és el procés en el qual l'animal elimina els residus que el metabolisme no necessita. Aquesta funció també serveix per a regular la pressió osmòtica de l'organisme, controlant la quantitat d'aigua eliminada amb els residus.

Locomoció: funció que permet a l'animal moure's pel seu medi. Els vertebrats i artròpodes mitjançant les potes, els cargols amb el peu muscular, els animals aquàtics amb les aletes, les aus amb les ales i les serps i anèl·lids mitjançant els moviments peristàltics. 

Relació: és la funció que permet rebre informació del món exterior. Els encarregats de dur a terme aquesta funció són l'aparell nerviós i els òrgans sensorials. En la majoria d'animals els òrgans sensorials més visibles són els ulls. 

Reproducció:  procés que duen a terme els animals per augmentar el nombre d'individus. N'hi ha de dos tipus: els que fan la reproducció asexual, que només implica un pare i que es fa per mitosi; i la reproducció sexual, que posa en comú el material genètic de dos pares.

CLASSIFICACIÓ



VERTEBRATS 

Són els animals que tenen columna vertebral, és a dir, una estructura articulada d'osos que serveixen per a protegir la medul·la espinal. La columna vertebral també la podem anomenar espina dorsal en els peixos i en els animals de quatre potes. 


Podem veure l'esquelet.
Aquest grup podem classificar-lo en dos apartats segons si naixen dintre del ventre de la mare, que serien els vivípars; i els que naixen a partir de l'ou, els ovípars.

Els diferents sub apartats que té són: 


INVERTEBRATS 

Són els animals que no tenen columna vertebral ni esquelet intern però tenen diferents formes de protecció del seu cos com poden ser closques o esquelets interns. Tots ells són ovípars, és a dir, naixen d'ous.
Aquí podem veure els diferents sub apartats que té aquesta categoria:


ELS VERTEBRATS


Són els animals que tenen columna vertebral, és a dir, una estructura articulada d'osos que serveixen per a protegir la medul·la espinal. La columna vertebral també la podem anomenar espina dorsal en els peixos i en els animals de quatre potes. Els classifiquem amb:

Mamífers: Són tots aquells animals que respiren l’aire pels pulmons. La majoria viuen al terra, per tant, es desplacen amb 4 potes. La majoria tenen el cos recobert de pèl. Són vivípars, és a dir, creixen a l’interior del ventre de la mare fins al moment de néixer i per tant, s’alimenten de la llet que tenen les mares a les glàndules mamàries. 


Hi ha mamífers que viuen a l’aigua també, com poden ser els dofins. Aquests no tenen pel sinó que tenen una pell llisa per poder nedar més fàcilment i en comptes de tenir portes tenen aletes. Aquests han de sortir de l’aigua per respirar. Alguns d'aquests poden ser les ballenes o els dofins.

Rèptils: Són els que respiren pels pulmons també. Tenen escates, que els protegeix la pell i així d’aquesta manera poden evitar que els entri l’aigua. La majori viuen a terra ferma i tenen 4 potes. Hi ha un cas excepcional com és el de les serps, que no tenen potes i es desplacen arrossegant-se. Cal nombrar també a les tortugues que aquestes, tot i tenir medul·la espinal es protegeixen amb una closca dura.  Aquests són ovípars, és a dir, neixen d’ous i la majoria d’aquests no tenen cura de les cries. 


Amfibis: són els que respiren aire pels pulmons i a través de la pell, per això la tenen humida. Tenen la pell nua sense escates, ni plomes ni pèl.


Peixos: són animals aquàtics. Aquests no poden viure fora de l’aigua ja que respiren l’oxigen que aquesta conté. Ho fan mitjançant les brànquies, que són uns òrgans que tenen al costat del cap. Tenen la pell coberta d’escates i les seves extremitats són les aletes i la cua que els permet desplaçar-se. N’hi ha de dos tipus: els que viuen a l’aigua salada i a l’aigua dolça.


Aus: són animals que respiren per pulmons. Les característiques més importants són que tenen la pell coberta de plomes, que tenen un bec que l’utilitzen per alimentar-se, i que els extremitats davanteres són les ales que utilitzen per volar i les inferiors són les potes, que les tenen recobertes d’escates. 

ELS INVERTEBRATS


Els invertebrats, com hem dit abans, són els animals que no tenen columna vertebral ni esquelet intern però tenen diferents formes de protecció del seu cos com poden ser closques o esquelets interns.  Tots ells són ovípars, és a dir, naixen d'ous. I a més, cal dir que són el grup d'animals més nombrós del planeta. Aquest gran grup els podem classificar amb:

Els artròpodes són tots aquells animals que tenen el cos protegit per una coberta externa i dura formada per peces articulades. Dintre dels artròpodes podem trobar-hi quatre grups:

-Els insectes: tenen el cos dividit en tres parts; el cap (on tenen dues antenes), el tòrax (on tenen sis potes, tres a cada costat) i l’abdomen. Són animals terrestres i respiren per tràquees però tot i així tenen ales i també volen. 

La formiga, la llagosta verda i el mosquit són alguns dels insectes artròpodes

-Els aràcnids: tenen el cos dividit en; cefalotòrax (què és el cap i el tòrax en una sola peça) i abdomen. Aquests animals a part de tenir vuit potes, quatre a cada costat, tenen un parell de pinces al davant del cap. Són animals terrestres i respiren per tràquees com els insectes.  

Els escorpins, les paparres i les aranyes són els aràcnids més importants.

-Els crustacis: tenen el cos dividit en; cefalotòrax i abdomen i també tenen dues antenes. Poden tenir un nombre variat de potes i de vegades les dues del davant són pinces. La majoria d’aquests són aquàtics i respiren brànquies (el cranc). Altres són terrestres i respiren per tràquees (porquet de Sant Antoni).

El cranc respira per brànquies i el porquet de Sant Antoni per tràquees. 

-Els miriàpodes: tenen el cos dividit en cap i tronc, i contenen dues antenes. La forma del cos es allargada i està formada per segments iguals, dels quals en surten dues o quatre potes. Aquests animals són terrestres i viuen en llocs humits i sense llum i respiren per tràquees.  

El milpeus és el miriàpode més important.

Els mol·luscs són invertebrats de cos tou que tenen una conquilla dura de calç per protegir-se. Hi ha tres grups de mol·luscs:

-Els gastròpodes: la conquilla externa és d’una sola peça enrotllada en espiral, també tenen un peu musculós per arrossegar-se o nedar. Els ulls estan situats a l’extrem d’uns tentacles que tenen al cap. La majoria d’aquests animals són aquàtics i respiren per brànquies (cargol de mar) i els terrestres respiren per un pulmó (cargol de terra).
Tant el cargol de mar com el de terra són gastròpodes.

-Els bivalves: la conquilla externa està formada per dues valves que s’obren i es tanquen, i el seu peu té forma de destral que els serveix per excavar, enganxar-se a les roques o enterrar-se a la sorra. Són animals aquàtics i respiren per brànquies. 

Els musclos són els bivalves més coneguts. 

-Els cefalòpodes: tenen la conquilla interna, que no els protegeix però els dóna consistència al cos, i els tentacles molt llargs amb ventoses per capturar les seves preses. Els ulls són semblants als dels animals vertebrats i alguns tenen una bossa de tinta que utilitzen per tal de despistar els depredadors. Són animals aquàtics i respiren per brànquies.

El pop.

Els equinoderms: són animals marins amb l’interior format per plaques rígides que formen una coberta dura. Son flexibles perquè les plaques no estan soldades entre elles. Les plaques acaben en una espina que poden ser dures i llargues o toves i fràgils.  

L'estrella de mar i l'eriçó són els més coneguts.

Els anèl·lids: tenen un cos tou i allargat format per anells iguals, poden ser aquàtics o terrestres. Els aquàtics viuen dins uns tubs que fabriquen ells mateixos o enterrats al fang. Exemple: els plomalls de mar. I els terrestres viuen a la terra humida. Exemple: cuc de terra. A més a més hi ha anèl·lids paràsits, que es fixen al cos dels vertebrats i els xuclen la sang. 

Les sangoneres.

Les esponges: tenen forma de sac amb una obertura a la part superior, i també forats petits per tot el cos. S’alimenten filtrant l’aigua que entra pels forats, d’aquesta manera absorbeixen l’aliment i l’oxígen, i expulsen l’aigua pel forat superior.

Les esponges.

Les meduses: tenen el cos tou i tentacles urticants que utilitzen per tal de capturar peixos i crustacis. Les meduses neden amb la boca i els tentacles cap avall.

Les meduses. 

L'ALIMENTACIÓ


Les diferents especies dels animals mamífers tenen preferències i capacitats per a consumir el seu propi aliment. Depenent del que aquests s’alimenten, podem classificar-los en:

Carnívors (aliment d'orígen animal): Un animal carnívor és aquell que s'alimenta principalment de carn d'altres animals, ja poden ser preses vives (és el cas dels depredadors) o mortes, (com en el cas dels carronyaires). En un sentit més general, es pot considerar que un animal és carnívor si el seu comportament per alimentar-se consisteix en menjar altres animals en comptes de vegetals. Hi ha molts invertebrats depredadors; per exemple, artròpodes com ara l'aranya o algunes espècies de cargols depredadors.

 
El lleó és un depredador.

L'àguila és un carronyaire.


Herbívors (aliment d’orígen vegetal): Els animals herbívors consumeixen organismes com ara les plantes, algues o bacteris. Alguns herbívors poden ser classificats com a frugívors, els quals mengen solament fruites, i folívors els que només mengen fulles. Molts cops aquests animals mengen, també, altres parts de les plantes com arrels i llavors.


Els orangutans de Borneo són frugívors.
Els okapi són folívors.

Omnívors (aliment tant d’orígen animal com d’orígen vegetal): Un animal omnívor és aquell que s’alimenta tant de plantes com d’altres animals. Són animals que no estan adaptats per menjar ni digerir material vegetal ni animal.  

Els porcs són els principals omnívors. 

FINS AVIAT


I fins aquí el nostre projecte sobre els animals. Esperem que us hagi agradat i haguéssiu pogut aprendre moltíssim sobre la classificació d’aquests. Cal dir-vos que si us agraden molt els animals podeu visitar:

El zoo de Barcelona http://www.zoobarcelona.com/



















Moltes gràcies i fins aviat!!!!