dimecres, 18 de desembre del 2013

ELS INVERTEBRATS


Els invertebrats, com hem dit abans, són els animals que no tenen columna vertebral ni esquelet intern però tenen diferents formes de protecció del seu cos com poden ser closques o esquelets interns.  Tots ells són ovípars, és a dir, naixen d'ous. I a més, cal dir que són el grup d'animals més nombrós del planeta. Aquest gran grup els podem classificar amb:

Els artròpodes són tots aquells animals que tenen el cos protegit per una coberta externa i dura formada per peces articulades. Dintre dels artròpodes podem trobar-hi quatre grups:

-Els insectes: tenen el cos dividit en tres parts; el cap (on tenen dues antenes), el tòrax (on tenen sis potes, tres a cada costat) i l’abdomen. Són animals terrestres i respiren per tràquees però tot i així tenen ales i també volen. 

La formiga, la llagosta verda i el mosquit són alguns dels insectes artròpodes

-Els aràcnids: tenen el cos dividit en; cefalotòrax (què és el cap i el tòrax en una sola peça) i abdomen. Aquests animals a part de tenir vuit potes, quatre a cada costat, tenen un parell de pinces al davant del cap. Són animals terrestres i respiren per tràquees com els insectes.  

Els escorpins, les paparres i les aranyes són els aràcnids més importants.

-Els crustacis: tenen el cos dividit en; cefalotòrax i abdomen i també tenen dues antenes. Poden tenir un nombre variat de potes i de vegades les dues del davant són pinces. La majoria d’aquests són aquàtics i respiren brànquies (el cranc). Altres són terrestres i respiren per tràquees (porquet de Sant Antoni).

El cranc respira per brànquies i el porquet de Sant Antoni per tràquees. 

-Els miriàpodes: tenen el cos dividit en cap i tronc, i contenen dues antenes. La forma del cos es allargada i està formada per segments iguals, dels quals en surten dues o quatre potes. Aquests animals són terrestres i viuen en llocs humits i sense llum i respiren per tràquees.  

El milpeus és el miriàpode més important.

Els mol·luscs són invertebrats de cos tou que tenen una conquilla dura de calç per protegir-se. Hi ha tres grups de mol·luscs:

-Els gastròpodes: la conquilla externa és d’una sola peça enrotllada en espiral, també tenen un peu musculós per arrossegar-se o nedar. Els ulls estan situats a l’extrem d’uns tentacles que tenen al cap. La majoria d’aquests animals són aquàtics i respiren per brànquies (cargol de mar) i els terrestres respiren per un pulmó (cargol de terra).
Tant el cargol de mar com el de terra són gastròpodes.

-Els bivalves: la conquilla externa està formada per dues valves que s’obren i es tanquen, i el seu peu té forma de destral que els serveix per excavar, enganxar-se a les roques o enterrar-se a la sorra. Són animals aquàtics i respiren per brànquies. 

Els musclos són els bivalves més coneguts. 

-Els cefalòpodes: tenen la conquilla interna, que no els protegeix però els dóna consistència al cos, i els tentacles molt llargs amb ventoses per capturar les seves preses. Els ulls són semblants als dels animals vertebrats i alguns tenen una bossa de tinta que utilitzen per tal de despistar els depredadors. Són animals aquàtics i respiren per brànquies.

El pop.

Els equinoderms: són animals marins amb l’interior format per plaques rígides que formen una coberta dura. Son flexibles perquè les plaques no estan soldades entre elles. Les plaques acaben en una espina que poden ser dures i llargues o toves i fràgils.  

L'estrella de mar i l'eriçó són els més coneguts.

Els anèl·lids: tenen un cos tou i allargat format per anells iguals, poden ser aquàtics o terrestres. Els aquàtics viuen dins uns tubs que fabriquen ells mateixos o enterrats al fang. Exemple: els plomalls de mar. I els terrestres viuen a la terra humida. Exemple: cuc de terra. A més a més hi ha anèl·lids paràsits, que es fixen al cos dels vertebrats i els xuclen la sang. 

Les sangoneres.

Les esponges: tenen forma de sac amb una obertura a la part superior, i també forats petits per tot el cos. S’alimenten filtrant l’aigua que entra pels forats, d’aquesta manera absorbeixen l’aliment i l’oxígen, i expulsen l’aigua pel forat superior.

Les esponges.

Les meduses: tenen el cos tou i tentacles urticants que utilitzen per tal de capturar peixos i crustacis. Les meduses neden amb la boca i els tentacles cap avall.

Les meduses. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada